Długie wybrzeże duńskie i wody obfitujące w ryby sprzyjały od wieków wielkiemu rozwojowi rybołówstwa. Rybie ości i muszle ostryg nagromadzone w olbrzymich masach w mezolitycznych warstwach kulturowych (śmietniskach) świadczą, że już wtedy morze dostarczało ludziom dużej części pożywienia. W średniowieczu połowy śledzi w Oresundzie miały po raz pierwszy znaczenie gospodarcze. Jesienią solone śledzie sprzedawano w całej Europie Zachodniej. Gdy pod koniec XV w. ławice śledzi oddaliły się od wybrzeży duńskich, znaleziono nowe łowiska u zachodnich brzegów Jutlandii, głównie na własne potrzeby. Brak jednak dobrych portów rybackich na tych niebezpiecznych wybrzeżach i odpowiednich dróg na zapleczu, hamował zaopatrywanie w ryby pozostałych części kraju. Statki były za małe, wyposażenie za lekkie, a rynki zbytu odległe, toteż początkowo rybołówstwo miało w Danii głównie znaczenie lokalne. Wielka przemiana nastąpiła dopiero wraz z budową linii kolejowych, które zwiększyły możliwości transportu w głąb kraju, zakładaniem nowych portów rybackich i wprowadzeniem na przełomie wieków XIX i XX do rybołówstwa morskiego silników spalinowych w rybackich łodziach i kutrach, a także, ok. 1880 r., statków pokładowych w rybołówstwie pełnomorskim.
Nowości:
Interesujące artykuły:
Nauka pływania Warszawa
Jak rozpocząć naukę pływania?
Siedzący tryb życia nie sprzyja utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej. Warto jednak dbać o swoje zdrowie. Może pomóc w tym uprawianie sportu....
Odzież medyczna dla pielęgniarek
Masz dość nudnych białych fartuchów? Sprawdź odzież medyczną dla pielęgniarek w różnych kolorach i wzorach! Teraz możesz wyrazić swój styl w pracy!
Isfahan, kulturalna stolica Persji
Isfahan, kulturalna stolica Persji
Isfahan to miejsce do którego najlepiej będzie się udać wiosną, gdyż lato bywa tu bardzo upalne. Stare miasto Isfahanu zalicza się...