Długie wybrzeże duńskie i wody obfitujące w ryby sprzyjały od wieków wielkiemu rozwojowi rybołówstwa. Rybie ości i muszle ostryg nagromadzone w olbrzymich masach w mezolitycznych warstwach kulturowych (śmietniskach) świadczą, że już wtedy morze dostarczało ludziom dużej części pożywienia. W średniowieczu połowy śledzi w Oresundzie miały po raz pierwszy znaczenie gospodarcze. Jesienią solone śledzie sprzedawano w całej Europie Zachodniej. Gdy pod koniec XV w. ławice śledzi oddaliły się od wybrzeży duńskich, znaleziono nowe łowiska u zachodnich brzegów Jutlandii, głównie na własne potrzeby. Brak jednak dobrych portów rybackich na tych niebezpiecznych wybrzeżach i odpowiednich dróg na zapleczu, hamował zaopatrywanie w ryby pozostałych części kraju. Statki były za małe, wyposażenie za lekkie, a rynki zbytu odległe, toteż początkowo rybołówstwo miało w Danii głównie znaczenie lokalne. Wielka przemiana nastąpiła dopiero wraz z budową linii kolejowych, które zwiększyły możliwości transportu w głąb kraju, zakładaniem nowych portów rybackich i wprowadzeniem na przełomie wieków XIX i XX do rybołówstwa morskiego silników spalinowych w rybackich łodziach i kutrach, a także, ok. 1880 r., statków pokładowych w rybołówstwie pełnomorskim.
Nowości:
Interesujące artykuły:
Biuro podróży Rzeszów
Czy chciałbyś, żeby Twoje pociechy odkrywały świat i regularnie poszerzały swoje horyzonty? Jednocześnie nie masz nic przeciwko, żeby pojechały na wakacje same, zapewniając Ci...
Galeria Narodowa
Galeria Narodowa
Galeria Narodowa jest największą galerią sztuki w Londynie. Będąc w tym mieście nie można do niej nie zajrzeć. Położona jest przy placu Trafalgar...
Zakupy z dowozem do domu
Cześć! Chciałabym Ci polecić zakupy z dowozem do domu. To wygodne i oszczędza czas. Zamawiasz online, a potem dostajesz produkty prosto pod drzwi. Sprawdź to!