Niedogodność środowiska naturalnego duńskiego sadownictwa, np. słabego nasłonecznienia, są równoważone doborem takich gatunków, które dają soczyste i aromatyczne jabłka w chłodnym i wilgotnym klimacie duńskiego lata. Od wielu lat zbiera się ich ok. 70 – 90 tyś, t, z czego wywozi się 10 – 15 tyś. t. Podobną ilość przeznacza się do produkcji soków pitnych. Gruszki natomiast, których produkcja odgrywa mniejszą rolę, uprawiane są głównie na wyspach południowych. Uprawy śliw tracą na znaczeniu wobec rosnącego importu owoców południowych. Wzrasta natomiast uprawa czereśni i wiśni, dzięki poprawie środków ochrony przed ptakami. W niektórych okolicach zbiory gorzkich wiśni zużywa się do wyrobu Cherry Brandy i wina wiśniowego. Coraz liczniejsi sadownicy duńscy posiadają własne przechowalnie owoców w postaci pomieszczeń klimatyzowanych. Obok nich istnieją spółdzielcze składy i centralne sortownie, gdzie owoce są pakowane i dostarczane sprzedawcom, hurtownikom i supermarketom. Z innych kierunków specjalistycznych duże znaczenie mają szkółki krzewów ozdobnych, uprawy kwiatów, cebulek kwiatowych, pieczarek oraz uprawy szklarniowe. Produkcja tego rodzaju obejmuje szeroki wachlarz gatunków.
Nowości:
Interesujące artykuły:
Bagażowe taxi
Miasto jest pełne. Nie sposób poruszać się po nim normalnie. Wszystkie estakady są zapchane na wszystkich pasach w obu kierunkach. Pracę mam taką, że...
Loty do Dublina
Nie znam kogo kto nie lubi podróży! Każdy z nas lubi sobie czasem gdzieś wyjechać. Odpocząć, oderwać się od codzienności. Naprawdę nie ma nic...
Bory Tucholskie wakacje z dzieckiem
Gdy kończy się rok szkolny, młodzież w całym kraju zastanawia się, jak najlepiej i w najbardziej ciekawy sposób spędzić wakacje. W zależności od grubości...






